Kalligrafiapäivät 2016 | Finnish Calligraphy Weekend 2016

I attended Finnish Calligraphy Weekend 2016 to learn Copperplate calligraphy with teacher Anja Lehtinen. Following are moods and pictures from the happening.

Kalligrafiapaivat2016

Ihka ensimmäiset Kalligrafiapäivät pidettiin Turussa kesäisenä viikonloppuna 10.-12.6.2016. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Suomen Kalligrafiayhdistys ja Turun kristillinen opisto, joka tarjosi toimivat tilat liki 80:lle kurssilaiselle majoittumismahdollisuuksineen ja maistuvine aterioineen. Kurssiohjelmasta löytyi sopivia kursseja niin vasta-alkajille kuin jo pidempäänkin kalligrafiaa harrastaneille.

turunkristillinenopisto

Itse osallistuin Anja Lehtisen ohjaamalle kurssille “Hiusterän hurmaa – Copperplatea kaikille”. Copperplate on vanhaa englantilaista kaunokirjoitusta, jota kirjoitetaan hiusterällä. Kirjoituksen luonne syntyy ohuiden ja paksujen viivojen vuorottelusta ja koristeellisista ovaalimuodoista. Copperplate sopii erinomaisesti käytettäväksi vaikkapa onnittelukorteissa, kutsuissa ja kirjekuorissa.

copperplate_opetusta

Kurssilla käytiin läpi pien- ja suuraakkoset sekä numerot Anjan piirtämien mallikirjainten mukaan. Vaikeinta oli irtautua ajatuksesta, että kirjoittaa. Sen sijaan piti yrittää keskittyä yhdistelemään erilaisia muotoja, varsinkin isojen alkukirjainten ovaalit olivat haastavia. Olin jo pitkään halunnut oppia kirjoittamaan Copperplatea, koska se on hyvä perusta mille tahansa hiusterällä kirjoitettavalle tekstaustyylille.

copperplate_luokka

Kurssilla oli osallistujia vasta-alkajista useamman vuoden Copperplatea harrastaneisiin. Kokeneemmilta tekstaajilta sai hyviä vinkkejä paperin, musteiden ja terien valintaan. Itse kirjoitin puisella Blackwell oblique -varrella. Opettajan suosittelemien terien (Leonardt Principal ja Gillott 303) testasin lisäksi muitakin teriä (Hunt 101, Leonardt Hiro 41 ja Nikko G). Musteena käytin pähkinäpuumustetta (jota kokeilin ensimmäistä kertaa) sekä omaa guassiväreistä tehtyä sekoitusta, josta kuva seuraavana.

copperplate with guache

Uuden tekstaustyylin alkeiden lisäksi sain Kalligrafiapäiviltä paljon muutakin: uusia tuttavuuksia, innostumista, pieniä onnistumisia ja pilkahduksia siitä, miten kirjoitus sujuu kun onnistuu hetkiseksi rauhoittamaan mielensä ja unohtamaan kaiken muun. Erityisen mukavaa oli tavata kalligrafeja, joihin on aikasemmin tutustunut vain Instagramissa. Seuraavassa vasemmalla Susannan (@alokhar) ja oikealla Hanan (@tunagrafia) tyylinäytteet samalta kurssilta.

copperplate-kurssi susanna ja hana

Kalligrafiapäivien kurssit olivat koko viikonlopun kestäviä, ja harjoitellessa kolme päivää kului nopeasti. Jos ei ollut koko viikonloppua aikaa, lauantaina oli mahdollisuus osallistua Iiris Lyran ohjauksessa minikurssille “Tekstaustussilla unsiaalia”. Kurssien lisäksi päivillä oli näyttely, johon Kalligrafiayhdistyksen jäsenet saivat tuoda töitään näytille, kalligrafiakirppis ja mahdollisuus ostaa tekstaustarvikkeita Suomen taidetarvikkeen osastolta. Sunnuntaina oli “avoimet ovet”, jolloin pääsi katsomaan mitä muissa luokissa oltiin puuhailtu. Itsekin kiersin mielenkiinnolla katsomassa mitä hienouksia kanssakurssilaiset olivat saaneet aikaan ja nappasin samalla seuraavat kuvat.

Piirrettyjä kirjaimia erilaisille pinnoille

“Piirrettyjä kirjaimia erilaisille pinnoille”, opettajana Pauliina Yliniitty

Lyijykynällä ja värikynillä, opettajana Tarja Luhta

“Lyijykynällä ja värikynillä”, opettajana Tarja Luhta

"Kontrasteja", opettajana Annikki Rigendinger

“Kontrasteja”, opettajana Annikki Rigendinger

"Värikurssi kalligrafeille", opettajana Ulla Lampinen

“Värikurssi kalligrafeille”, opettajana Ulla Lampinen

Ensi vuoden ohjelma on jo julkistettu ja sain kunnian päästä opettamaan kurssia nimeltä “Digitointityöpaja kalligrafeille”. Lyhyet kuvaukset vuoden 2107 kurssitarjonnasta Turun kristillisen opiston sivuilla. Nyt jo pääsee ilmoittautumaan!